U sektoru turizma socijalni partneri postigli su dogovor i nakon šestomjesečnih pregovora sklopili novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva, čije su potpisnice HUP Udruga ugostiteljstva i turizma te Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Novi kolektivni ugovor ugostiteljstva kao takav zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike ovog sektora, te kao najveću novinu donosi značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja koja stupaju na snagu od travnja 2018. godine.
Plaće su povećane za 10 % odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.700,00 kn za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara… Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima.
GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA |
TIPIČNI POSLOVI |
BRUTO
|
I. JEDNOSTAVNI POSLOVI Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova. |
npr. kao što su poslovi sobarice, nosačaprtljage, i drugi slični poslovi |
3.440,00 |
II. MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove. |
npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi |
3.900,00 |
III. ZAHTJEVNIJI POSLOVI Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu samostalnost u radu. |
npr: kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi |
4.700,00 |
S obzirom na važnost ugostiteljskog sektora za hrvatsko gospodarstvo i društvo, te značaj kvalitete uređenja radnih odnosa za konkurentnost hrvatskog turizma, socijalni partneri u turizmu smatraju potrebnim i opravdanim nastaviti dosadašnju praksu i proširiti primjenu Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na cijelu ugostiteljsku djelatnost i na taj način osigurati nastavak zaštite prava svih radnika i ujednačenja uvjeta poslovanja za sve poduzetnike ugostiteljskog sektora.
Kolektivne pregovori u sektoru turizma provode se svake godine radi unaprjeđenja učinkovitosti i standarda rada, poboljšanja položaja radnika, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika za zapošljavanje u turizmu u Republici Hrvatskoj, kao zajedničkom interesu poslodavca i radnika.
Kvaliteta uređenja radnih odnosa od izravnog je utjecaja na upravljanje ljudskim resursima i konkurentnost radne snage odnosno konkurentnost hrvatskog turizma. Stoga je uređenje radnih prava i obveza kroz granski kolektivni ugovor jedan od alata u funkciji poboljšanja uvjeta rada, odnosno od izravnog utjecaja na kvalitetu usluge i konkurentnost te daljnji razvoj hrvatskog turizma.
Izvor: www.lider.media